Mens en natuur

Mens en natuur





Ik ben eerder een groene doener en daar ben ik zelf wel tevreden over. 
Dagelijks ben ik bezig met het recycleren van huisvuil en let  ik goed op mijn energie verbruik. Als kind was ik daar eigenlijk niet zo hard mee bezig maar met ouder te worden ben ik meer en meer gaan beseffen dat het erg belangrijk is dat we zorg dragen voor onze natuur.
Ik eet ook minder vlees. Als je ziet dat wij één van de grootste vleesverbruikers van de wereld zijn dan schrik ik daar toch wel van. Op school is er op donderdag, vegetarische maaltijd, dat vind ik zeker niet slecht. We moeten de kinderen meer bewust maken van onze ecologische voetafdruk. We moeten dringend met zijn allen gaan investeren in  duurzame economie.
Er is nog heel veel werk aan de winkel, bewustwording alleen zal niet voldoende zijn, op politiek, en ook op individueel niveau, zullen er maatregelen nodig zijn.

Zoals ik al zei, ben ik een groene doener. Ik kan mij er volledig in vinden dat ik tot deze groep behoor. De groep gelaten ontkenners kan  ik niet tot behoren daar ik er van overtuigd ben dat elke actie zoals bijv. recycleren wel degelijk effect heeft op het milieu. Bij de onschuldige wachters behoor ik zeker niet omdat ik vind dat iedereen een deel is van het geheel. Iedereen moet wel degelijk zijn steentje bijdragen. De gelaten ontkenners zijn volledig tegenstrijdig met mijn persoonlijkheid. Ik ben eerder een nauwgezet persoon en zeker niet nonchalant.



Ik ervaar niet zo een grote kloof tussen mijn wensen en mijn persoonlijke voetafdruk. Zoals vele Belgen gaan we toch wel jaarlijks met het vliegtuig op vakantie. Maar ik probeer er wel op te letten dat mijn bestemming geen pure luxe is. Ik kies dan ook bewust voor een hotel waar ze dagelijks de handdoeken en badjassen niet verversen, want dit vind ik pure verkwisting van ons duurzaam water. Net zoals de zeepjes die ze vervangen omdat ze eenmaal zijn gebruikt. Dit zijn allemaal dingen waar ik  toch wel bij stilsta.
Ik denk wel dat het haalbaar is om nog meer groene energie te gebruiken. Dit kan ik alvast bekomen door mijn persoonlijke aandachtspunten:

Bij onze volgende verbouwfase: Het dak extra gaan isoleren.
Bij het aankopen van flessen: glazen flessen gebruiken i.p.v. plastic flessen.
Door een sticker op mijn brievenbus te hangen: Geen reclame a.u.b.
Mijn boodschappen doen met de fiets i.p.v. de auto.
Dit zijn de dingen waardoor mijn persoonlijke voetafdruk kleiner kan worden. Hier ga ik in de toekomst meer rekening mee houden.




Dit zijn de dingen waar ik me wel al op toeleg. Zoals bijv. lichten niet laten branden als je in de kamer niet aanwezig bent. Wij hebben geïnvesteerd in een rendementsketel, die doet ons verbruik heel erg dalen. Als het toch wat frisser is in huis doe ik al snel een extra trui aan i.p.v de verwarming aan te zetten. Mijn verbruik naar water toe,  daar let ik ook heel erg op. We hebben een waterput gestoken zo kunnen we de plantjes in de tuin water geven met het water dat wordt opgevangen van op ons dak. Samen hebben we gekozen voor goede isolatie en elk lampje in ons huis is een spaarlamp. Dit zijn allemaal dingen waar we samen bewust hebben voor gekozen tijdens onze verbouwingen. We hebben ons plattelandshuis ingeruild voor een rijwoning. Zo  hebben we onze tweede wagen kunnen verkopen. Nu kan ik dagelijks met de fiets of te voet naar mijn werk. Ik vind het belangrijk dat we ons hier van bewust maken dat die kleine dingen echt wel een verschil kunnen gaan maken.



Opgeroepen op april  10,2014,van Thomas Edison: https://www.youtube.com/watch?v=
erk3wKq8Otg

In dit filmpje zie je de evolutie van de gloeilamp naar de spaarlamp. Met een spaarlamp kan je tot 80 procent uitsparen op uw verbruik. Vele kleintjes maken een groot verschil. Daarom hebben wij bewust voor spaarlampen gekozen.


Op het gebied van voeding en transport  vind ik het gemakkelijkst om mijn gedrag economischer te gaan maken. Ik eet eigenlijk niet zo veel vlees en zou het niet moeilijk hebben mochten ze mij morgen zeggen dat ik bijv. nooit geen vlees meer zou mogen eten. Er zijn dagen dat ik echt geen zin heb in vlees. Vegetarische burgers van de bio planet zijn super lekker! Naar transport toe is het voor mij helemaal niet zo moeilijk daar ik al elke dag met de fiets of te voet naar mijn werk ga.

Zo was het bij mij vroeger...nu ga ik elke dag met de fiets!





Mijn persoonlijke ecologische voetafdruk



Mijn voetafdruk ligt lager ten opzichte van het gemiddelde. Ik heb mijn ecologische voetafdruk berekent via de link die je onderaan mijn pagina kan terug vinden. Mijn resultaat kwam uit op 6. Wat volgens mij een mooie uitkomst is. Maar uiteraard kan dit nog beter! Ik let er  al op om minder vlees te eten. Wie weet eet ik binnenkort geen vlees meer! Hoe meer ik erover nadenk hoeveel vierkante meter we ons kunnen uitsparen, hoe minder vlees dat ik nog wil eten. Als je het artikel leest over de Belgische voetafdruk en na 40 dagen geen vlees eten dan is dit toch wel iets om even over na te denken. Eigenlijk zitten we toch allemaal een beetje raar in elkaar, niet? 








Als je naar kalfke willy kijkt dan valt het me op hoe we met zijn allen kunnen genieten van die overheerlijke barbecue.   
Op het moment dat we ons zelf bewust gaan worden dat hier wel niet één maar meerdere kalfjes voor naar het slachthuis zijn moeten gaan, worden we met zijn allen even stil. Als we gezellig met de kindjes in de supermarkt lopen, bedenken we niet dat vele dieren hier hun leven hebben moeten voor geven.

We moeten echt wel meer bewust omgaan met ons koopgedrag.

Meer groenten en fruit eten ..



De overconsumptie moet dalen. We moeten ons echt wel meer de vraag stellen als we iets willen of dit echt wel nodig is? We willen met zijn allen een laptop een ipad, een flatscreen….maar is dit echter allemaal nodig om gelukkig te zijn? Het zal u eventjes gelukkiger maken maar daarom hebben we dit niet allemaal nodig. De argumenten die prof. Tim Jackson ondersteund vind ik zeker en vast zinvol. Zoals je ook leest in het interview van Peter Tom Jones en Vicky. Laten we meer mens zijn en stoppen met ons materialistisch denken! Zoals prof. Tim zei allemaal puur voor het oog van mensen die we eigenlijk niet kennen. Puur uiterlijkheden daar draait het bij heel veel mensen om. Groot huis, grote auto dure kledij…..misschien moeten we iets minder in al die luxe steken en wat meer met ons gezin bezig zijn. Dit vraagt om ieder van ons wat meer bewust te worden maar mij hoeven ze allang niet meer te overtuigen!
Als kind zei ik altijd hadden we nu eens een boomhut om in te wonen dan zouden papa en mama niet moeten gaan werken voor al die luxe en zouden we meer bij elkaar kunnen zijn. jammer genoeg is het leven zo duur geworden dat je bijna niet anders kan dan met twee fulltime te gaan werken, zeker als je kinderen hebt. 

Dit zijn twee werken van Gustav Klimt. Klimts werk kent een bijzonder verfijnd lijnenspel en gestileerd kleurgebruik. Sommige werken zijn als een mozaïek, andere als een soort patchwork geschilderd. Zijn werk omvat vele, fraai gedecoreerde vrouwenportretten, maar ook bijna sprookjesachtige schilderijen van tuinen en landschappen. Het linkse schilderij komt uit zijn gouden periode. Na zijn reis naar Venetië, was hij  onder de indruk van de prachtige mozaïken die hij daar had gezien. Hierdoor liet hij zich inspireren door de Byzantijnse symboliek en ging met bladgoud werken. Dit was ook in de tijd van  de Art Deco. 



‘Welvaart zonder groei’

Middelen van bestaan, ontplooiingsmogelijkheden, deel uitmaken van de samenleving. Dat zijn toch fundamentele behoeften? Daarin zou de economie moeten voorzien. Maar in plaats daarvan heerst onvrede en wordt het milieu bedreigd. Hoe komt dat? Hierover houdt Prof. Tim Jackson zijn lezing.



Adam Smith 200 jaar geleden, sprak over ons verlangen naar een leven zonder schaamte. Een leven zonder schaamte: in zijn tijd, wat dat betekende was een linnen hemd en vandaag, nou ja, nog steeds het shirt, de hybride auto, de hdtv, twee vakanties per jaar in de zon, de netbook en ipad, de lijst gaat maar door. Een bijna onuitputtelijke voorraad van goederen. En zelfs als we ze niet willen, moeten we ze kopen, want als we ze niet kopen, crasht het systeem.


We willen allemaal altijd maar meer! Waarom eigenlijk, worden we hier gelukkiger van? Dat geluk zal maar voor een bepaalde duur zijn. Als ik mezelf iets koop wordt ik daar ook vrolijk van maar dat geluk duurt maar even. Alles moet altijd maar groter en in vele gevallen is dit louter voor het oog van de anderen. Hoeveel mensen rijden er niet met dure wagens maar kunnen die  met moeite nog betalen. Bijna alles kan je afbetalen op krediet, hierdoor komen er zeer veel mensen in geldnood! Ik begrijp wel dat het de dag van vandaag voor sommige mensen heel moeilijk is om bijv. een nieuwe wasmachine te kopen. Maar ik vind dat er hier toch wel een zekere controle van inkomen moet zijn. Niet iedereen denkt hierbij na dat lenen op krediet ook geld kost. In vele gevallen graven ze alleen maar een diepere put, waar ze op termijn niet meer uit zien te geraken. Dit is nu eenmaal ons systeem waar we allemaal in meedraaien. We zijn hier allemaal in opgegroeid en het is moeilijk om voor vele mensen niet mee te gaan in dit systeem. Iedereen heeft graag mooie dingen om zich heen en we gaan met zijn allen hard werken voor onze centen. We belonen onszelf graag met nieuwe spulletjes. Voor de ene persoon is dat een nieuw kleedje en voor de andere een nieuwe laptop. Als we sparen dan gaat onze economie achteruit, maar als we blijven consumeren in de toekomst zoals we nu bezig zijn dan zal dit op termijn zware gevolgen hebben voor onze planeet.



Wat is de plaats van de mens in de natuur?

Met deze foto wil ik  aantonen dat de natuur een bron van verwondering kan zijn, en hoe ze zorgzaam kunnen zijn voor moeder natuur. 



Over heel de wereld, van welke nationaliteit of religie de mensen ook zijn iedereen is er van overtuigd dat we maar één moeder natuur hebben en dat die heel erg kostbaar is. Zonder haar zou er geen leven mogelijk zijn. Respect hebben en zorg dragen voor de dieren, de bomen en de planten…is dan ook van levensbelang voor ons allen.
Waarom loopt het dan toch zo fout? 








Hoe verschillend de culturen ook zijn, overal ter wereld stelt men dezelfde vragen: vragen over de oorsprong van de natuur - en over de plaats van de mens daarin.



Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek én wat nodig is om te leven. Als wij als mensen goed met elkaar samenwerken, dan is Moeder Aarde gezond. Maar als we dat niet doen, betekent dit voor de planeet ziekte of zelfs de ondergang. Er zijn volgens boeddhisten genoeg redenen om te zeggen dat Moeder Aarde op dit moment ziek is. Dat terwijl we ook genoeg middelen hebben om de aarde gezond te houden.

Boeddhisten zien zichzelf als onderdeel van de natuur. Mensen zijn slechts een draadje in het web van het leven. Andere belangrijke draden zijn de dieren en de planten. Als je de andere draden van het web kapot maakt of vernielt, heeft dat invloed op de samenstelling van het web waar jouw bestaan van afhangt. We vernielen het evenwicht en de harmonie in het web en, uiteindelijk, in onszelf. De mensen moeten zich bewust zijn van hun afhankelijkheid van de lucht, de zon, de aarde en de regen. Ze moeten inzicht hebben in de relatie tussen de mensen en de planten, dieren en alle andere levende wezens. De mens kan zich niet gedragen alsof de aarde zijn eigendom is zodat hij ermee kan doen wat in hem opkomt.

We zijn hier slechts op bezoek, net zoals de rest van de levende wezens. Boeddhisten wordt daarom aangeraden om met de natuur heel respectvol en voorzichtig om te gaan. Milieuvervuiling of op een andere manier schade toebrengen aan de natuur gaat in tegen de aard van het boeddhisme. De natuur is alles wat groeit en bloeit. De natuur wordt vaak gebruikt om moeilijke dingen uit te leggen. Kijk maar eens naar de lotusbloem: hij groeit vanuit de modder als een prachtige bloem naar het licht. Dat is volgens de boeddhisten wat er met mensen gebeurt als ze de leer van Boeddha volgen










Jahweh, de god van de joden, heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed mee omgaan: “Kijk naar mijn creaties! Zie hoe mooi en perfect ze zijn! Ik heb ze voor jullie gemaakt. Wees er zeker van dat je Mijn wereld niet kapot maakt of vernietigt. Als jullie dat doen, zal er niemand na jullie zijn om het te maken.”
De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, zoals eten, hout om huizen te bouwen etc. Maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot.
Er zijn veel joodse organisaties die zich richten op de natuur, in Israël en daarbuiten. Deze organisaties willen de mensen dichter bij de natuur brengen, willen hen leren over halacha (= godsdienstige wet waaraan een jood zich moet houden) en natuur, kinderen bewust opvoeden met de natuur enz.








De natuur is in het christendom belangrijk. De natuur was namelijk een onderdeel van de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen en heeft de taak gekregen deze schepping goed te onderhouden.
Volgens de Bijbel, het heilige boek van de christenen, is de natuur ondergeschikt aan de mens: de mens heeft de verantwoordelijkheid over de natuur en de dieren.
Dit betekent niet dat de mens alles mag vernietigen. God is eigenaar van de natuur, maar de mens moet er voor zorgen (als een conciërge of rentmeester*). De mens is geen eigenaar van de aarde en hij mag de aarde niet uitbuiten. Hij moet er goed voor zorgen, omdat er na hem ook weer mensen komen. Daarom wordt er in het christendom gezegd dat de mens de aarde niet bezit maar heeft geleend van God.
Vernieling van natuur, milieuverontreiniging, slecht zorgen voor dieren, voor gelovige christenen is het als verwaarlozing van de schepping. En dat doe je niet, dat is tegen de opdracht die God ze heeft gegeven: zorg goed voor de aarde!



Het hindoeïsme kent ook niet één heilig boek, maar een heleboel heilige boeken. De oudste heilige boeken ter wereld zijn de Veda's. Er staan geen wetten of regels in, maar teksten over onder meer God, wiskunde, geneeskunde, het heelal, de natuur en hoe je goed moet leven. De Veda's zijn ontstaan tussen 1500 en 500 v.Chr. Het hindoeïsme kent vele goden, die volgens sommigen terug te voeren zijn op het bestaan van één god. Andere hindoes geloven helemaal niet in een god. Je hebt dus hindoes in soorten en maten.
Maar wat alle hindoes bindt, is de manier waarop ze tegen de natuur aankijken. Hindoes geloven in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daarom groot respect voor de natuur. Sommige hindoes geloven bovendien dat de natuur een ziel kan hebben. Vooral oude bomen, bergen, grotten en bronnen zijn volgens hen geliefde woonplaatsen van de geesten.
Hindoes geloven dat je andere wezens geen pijn mag doen. Ook niet om zelf aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees. De hindoes kozen een dier als respect voor de natuur: de koe. Koeien zijn voor hindoes zelfs heilige dieren!
Twee andere elementen van het hindoeïsme zijn ook belangrijk voor de omgang met de natuur. De Ahinsaleer is de leer van de geweldloosheid. Hindoes mogen geen geweld gebruiken. Deze geweldloosheid draagt ook bij tot respect voor de dieren, planten, natuur, milieu enz.





Eigen materiaal: artikel: No news,No shoes!


  
  
Bronvermelding:  Op De Beeck, G. (2013). No news, No shoes! Grande, nr133,86-95.
  


No News, No shoes!!

Barefoot Luxery’ heet het, de nieuwe trend van blootsvoetse vakanties in super-de-luxe ecoresorts. Zonder gsm of internet, maar met yoga en biofood. Zighy Bay in Oman is er fanatiek in.
Ik was hier meteen voor te vinden, hier telt de puurheid en eenvoud. Echte luxe dus! In de villa’s worden uitsluitend traditionele materialen verwerkt. Geen kamers met marmeren vloeren en gouden kranen, maar adembenemende houten villa’s. Hun lectuur wordt verpakt in stijl, artisanaal handgeschept papier. Het transportmiddel is de fiets, gewoon super! Ik heb voor dit artikel gekozen omdat we op het gebied van onze vakanties in de toekomst meer moeten gaan nadenken welke afdruk we hierdoor gaan achterlaten. Ik zou hier meteen voor kiezen alleen jammer dat het per vliegtuig moet gebeuren. Dit zouden ze meer moeten gaan toepassen maar dan dichter bij huis.’Slow life, as it should be’.







bronvermelding:

Opgeroepen op april 22,2014,van ecologische voetafdruk: https://www.standaard.be/cnt/dma20052007_002
Opgeroepen op april 20,2014,van De morgen dagen zonder vlees: https://www.demorgen.be/dm/nl/5397/milieu/article/detail/
140657/2012/04/09/Ecologische-voetafdruk-na-dagen-Zonder_Vlees_ver
Opgeroepen op april 23,2014,van duurzaam leven(2009,november): https://www.petertomjones.be/images//014_raak11.pdf           Opgeroepen op april 23,2014,van basta kalfke willy: https://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ                     

Opgeroepen op april 3,2014,van VN arena: 
http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-boeddhisme
Opgeroepen op april 1,2014,van Tim Jackson welvaart zonder groei:
http://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check?language=en
Opgeroepen op april 16, 2014,van Gustav klimt:
https://www.google.be/search?q=gustav+klimt&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=J-BkU4q9BMbuOsHlgJgL&ved=0CMEBEIke&biw=1263&bih=661&dpr=0.9






1 opmerking:

Anoniem zei

Trek zoveel mogelijk de natuur in en laat kinderen er zich verwonderen.
Mooie blog!
Leuk om te lezen